top of page

6 tipp a gyógytornásztól, ha most diagnosztizáltak valamilyen daganatos betegséggel

Frissítve: 2023. márc. 21.

Magyarországon minden 3. ember élete során diagnosztizálnak valamilyen daganatos betegséget. A diagnózis híre mindenkit mélyen megrendít. Tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. Ebben az ismeretlen helyzetben többnyire az orvos szaktudásában tudunk csak bízni. Pedig az orvosi javaslatok mellett Te magad is tudsz a gyógyulásodért tenni.

Fizikai aktivitásod fenntartásával bizonyítottan csökkenthető az onkológiai kezelések és műtétek következtében kialakult szövődmények. A rendszeres testmozgással sokat tehetsz azért, hogy ne uralkodjon el rajtad a fáradtság és levertség érzése.


Hogyan minimalizálhatom a műtétek utáni szövődmények kialakulását?

Bármilyen hasi vagy mellkasi műtét során megbomlik a test statikája, funkcionális egysége. Hegek, belsőszervi letapadások alakulnak ki, melyek beszűkítik a mozgásokat és kóros testtartást idéznek elő. Az alábbi javaslatok segítenek abban, hogy szöveteid rugalmasak maradjanak, megfelelő legyen a vénás és nyirokkeringésed, és jó erőnlétben állj neki a kezeléseknek.


6 tipp a gyógytornásztól, ha most diagnosztizáltak valamilyen daganatos betegséggel1. Napi 20-30 perc közepes intenzitású testmozgás (vagy heti 150 perc) javasolt. Válassz olyan mozgástípust , mely során már éppen nem tudsz fenntartani egy folyamatos beszélgetést! Legyen ez egy séta, túrázás, kutyasétáltatás, kocogás vagy éppen egy nordic-walking. Kutatások igazolják, hogy heti 150 perc közepes intenzitású testmozgással

tudunk egészségjavító hatást elérni.2. Heti 2X végezz izomerősítő gyakorlatokat!

Lehet ez egy gerinctorna, gyógytorna, saját testsúlyos gyakorlatok, Pilates vagy jóga. A saját testsúlyos gyakorlatokkal és a kitartott nyújtó gyakorlatokkal elérhetjük, hogy a műtétek és kezelések során kialakult hegek puhák és rugalmasabbak maradjanak. Az aktív gyakorlatokkal beindítod az izmok pumpa funkcióját, melynek segítségével vénás és nyirokkeringésedet is megtámogatod, mely a műtétek és daganat jelenléte miatt nagyobb terhelés alatt van.3. Lélegezz tudatosan!

Mozgasd át a mellkasod egyszerű légzőgyakorlatokkal! A tudatos légzés elcsendesíti az elmét és segít pár percre kizárni a külvilágot. A légzőgyakorlatok segítségével felszabadíthatod a műtétek során (hegek) letapadt területeket.4. Meditálj, csendesedj el!

Már a napi pár perces elcsendesedéssel segítheted csökkenteni a betegség következtében kialakuló stresszt és félelem érzetet. A meditáció olyan problémákra is megoldást nyújthat, mint a fájdalom, alvási nehézségek, fáradtság vagy a magas vérnyomás. Kezdetben próbáld meg csak 2 percig kizárni a külvilágot, de ezt végezd napi rendszerességgel.

5. Figyelj a megfelelő folyadékbevitelre!

A napi 2-2,5l víz fogyasztása segít megtartani a szövetek rugalmasságát, javítja a keringést.


6. Pihentesd a tested relaxációs gyakorlatokkal!

A testnek nem csak a rendszeres mozgatásra van szüksége, hanem az aktív pihenésre, relaxációra is. A kezeléseim során a betegeim nagy része egyáltalán nem tud ellazítani. Szerencsére ezt is el lehet sajátítani, lehet gyakorolni a különböző relaxációs technikákon keresztül. Ilyen lehet egy vezetett relaxáció vagy például az autogén tréning.
A mozgás, légzés és elcsendesedés segítségével újra urai lehetünk a testüknek. A tanácsok meggyógyítani nem fognak, de elviselhetőbbé, könnyebbé tudják tenni a gyógyulás útját és vissza kaphatjuk a kontrollt a testünk felett.


452 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page